ENDODONTİ

Mta Destekli Rejeneratif Kanal Tedavisi

Dental tedaviler planlanırken dokuların doğal yapılarını maksimum oranda korumak hedeflenmelidir. Günümüzde gelişen teknolojilerle birlikte rutin uygulamalara giren pek çok tedavi, doğal yapılardaki bozulmaların dokuların ilk gelişim mekanizmasına uygun olarak geri döndürülmesini mümkün kılmıştır.

Rejeneratif tedaviler olarak bilinen bu uygulamalar, gün geçtikçe farklı dokular üzerinde uygulanabilir hale gelmiş ve geri dönüşümsüz kabul edilen pek çok durumun tedavisinde umut verici sonuçlar sağlanmıştır. Diş hekimliğinde MTA destekli rejeneratif kanal tedavisi bu kapsamda uygulanabilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.

MTA Destekli Rejeneratif Kanal Tedavisi Nedir?

MTA destekli rejeneratif kanal tedavisi, dişin kök kanalı içerisinde belirli bir alanda dolaşım sisteminin yeniden sağlanması ve bölgenin MTA materyaliyle korunmasını kapsayan kanal tedavisi işlemleridir. Kök ucu kapanmamış gelişimi devam eden dişlerde diş kalınlığını artırarak dokunun ideal dayanıklılık özelliklerine ulaşabilmesi amacıyla planlanır. Bu kapsamda doku mühendisliği uygulamalarından yararlanılarak kanal içerisinde ihtiyaç duyulan dokuların gelişimi için uygun ortam hazırlanır ve rejenerasyon mekanizması uyarılır. Yapılan uygulamada sızdırmazlık özelliği ile destek oluşturan MTA ise bariyer görevi gören bir dolgu materyalidir. Dokularla olan üstün uyum ve bağlantı özelliklerinin iyileşme mekanizmasına katkı sağlaması sayesinde rejeneratif kanal tedavisi uygulamalarında sıklıkla tercih edilir.

MTA Destekli Rejeneratif Kanal Tedavisi ile Başarılı Bir Tedavi Uygulaması Yapılabilir mi?

MTA destekli rejeneratif kanal tedavisi, tedaviye uygun olan dişler üzerinde yapıldığında oldukça başarılı sonuçlar verebilmektedir. Uygulamanın etkinlik gösterebilmesi için dişin gelişimine devam ediyor olması önemli bir husustur. Doku iyileşmesindeki çeşitli kısıtlılıklara bağlı olarak tedavide istenilen sonucun sağlanamadığı durumlarda ise alternatifi olan geleneksel kanal tedavilerinin uygulanması için engel oluşturmaz. Çünkü bu uygulamalarda mevcut dokular maksimum oranda korunarak işlem yapılır. 

MTA Destekli Rejeneratif Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

MTA destekli rejeneratif kanal tedavisi uygulamalarında gerekli oranda dezenfeksiyonun sağlanabilmesi ve uygulanacak bariyerin bölgeye doğru bir şekilde adapte edilebilmesi için birden çok seansta uygulama yapılmasına ihtiyaç duyulur. Yapılan antibiyotik uygulamalarının yeterli oranda etkinlik gösterebilmesi için genellikle 3-4 haftaya ihtiyaç duyulur.

Rejeneratif tedavi işlemlerinin ardından uygulanan MTA bariyerinin bölgede adaptasyon oluşturması için ise minimum 3-4 saat beklenmesi gerekir. Sürenin bir miktar uzatılması adaptasyon için faydalı olacağından bariyer üzerine yapılacak restorasyon uygulamaları genellikle ikinci seansta 1-2 gün sonra uygulanacak şekilde planlanır.

MTA Destekli Rejeneratif Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Pek çok diş tedavisinde olduğu gibi MTA destekli rejeneratif kanal tedavisi işlemlerinde de uygulamaya lokal anesteziyle başlanarak tedavi sürecinin konforlu olması sağlanır. Ardından diş yüzeyindeki çürük lezyonu temizlenir ve kök kanal girişi açılır ancak bu tedavilerde kanal içerisinde yapılan uygulamalar geleneksel kanal tedavilerine göre çeşitli farklılıklar gösterir. Kanal içerisinde mekanik temizleme uygulamaları genellikle yapılmaz ya da minimum düzeyde yapılacak şekilde düzenlenir. Bu nedenle kimyasal dezenfeksiyonların önemi bu tedavilerde oldukça yüksektir.

Canlı hücrelerin bulunduğu bölgeleri irrite etmemek ve hücreleri maksimum oranda korumak amacıyla bölge özel bir solüsyonla dikkatli bir şekilde temizlenir. Ardından kanal içerisine antibiyotik patı uygulanarak dişe geçici dolgu uygulaması yapılır ve antibiyotiklerin etkinlik süresi beklenir.

İkinci tedavi seansında ilk seans yapılan uygulamaların etkinliği değerlendirilir. Etkin bir uygulama yapıldığı tespit edildiğinde rejenerasyonu destekleyecek faktörlerin uyarılması amacıyla çeşitli düzenlemeler yapılır.

Düzenlemeleri takiben kanal içerisinde pıhtı dokusunun oluşturulması amacıyla bilinçli olarak kanama oluşturulur ya da doku mühendisliği kapsamında hazırlanan materyaller kanal içine uygulanır. Ardından MTA uygulamasıyla bariyer oluşturularak ilgili alan sızdırmaz bir şekilde kapatılır. Bariyerin bölgeye adaptasyon süreci boyunca ihtiyaç duyulan nemin sağlanması amacıyla üzerine nemli pamuk uygulanır ve diş geçici dolgu ile kapatılır. Uygun koşullar sağlandığında ise dişin restorasyonu için gerekli uygulama yapılarak tedavi tamamlanır.

Kliniğimizde MTA destekli rejeneratif kanal tedavisi dahil olmak üzere doku mühendisliği kapsamında uygulanan pek çok tedavi, alanında uzman ve deneyimli diş hekimlerimiz tarafından yapılır. Dilediğiniz zaman Dentetik’e başvurarak tedavi ihtiyacınız için uygun doku mühendisliği uygulamaları hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak amacıyla hekimlerimize danışabilirsiniz.