Ortodonti

Klasik Ortodonti

Dişlerin doğru kapanış ilişkilerine sahip olması fonksiyonların sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir. İlişkilerdeki bozulmalar çapraşıklıklara neden olarak ağız bakımının sürdürülmesini zorlaştırabilir, estetik görünümde de önemli kayıplara neden olabilir. Bu problemlerin gözlendiği kişilerde hem fonksiyondaki eksikliklerin tedavisi hem de ağız ve diş sağlığının sürdürülebilir olması için çeşitli tedavilere ihtiyaç duyulur.

Tedavilerde dişlerin sağlığı için diş dokularını maksimum oranda koruyan işlemlerin tercih edilmesinde fayda vardır. Ortodontik tedavi uygulamaları bu kapsamda ön plana çıkan işlemlerdir. Özellikle klasik ortodonti kapsamında yapılan uygulamalar, çapraşıklık probleminin pek çok farklı seviyesinin tedavi edilmesine olanak tanıdığından sıklıkla tercih edilen işlemlerdir.

Klasik Ortodonti Tedavisi Nedir?

Klasik ortodonti tedavileri, dişlerin üzerine çeşitli apareylerin yerleştirildiği ve bu apareylerden destek alınarak uygulanan kuvvetler ile dişlerin konum özelliklerinin düzenlendiği uygulamalardır. Braket tedavisi olarak da bilinen uygulamalarda diş ve çene kemikleri üzerine kontrollü kuvvet uygulamaları yapılarak dişlerin olması gereken konumlara doğru hareket etmesi sağlanır. Tedavide kullanılan apareyler olan braketler için kullanılan materyal kişinin estetik beklentisine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Klasik Ortodonti Uygulamaları Kapsamında Hangi Braket Çeşitleri Kullanılabilir?

Klasik ortodonti tedavisinde uygulanan braketlerde kullanılan materyal metal ya da porselen olabilir. Metal braketler, paslanmaz çelikten üretilen boyutları küçük tutucu parçalar şeklindedir. İçerisine yerleştirilen tele kuvveti kolayca aktararak etki gösterebilir. Kuvvet aktarımında sağladığı avantajlar etkin bir tedavinin sağlığın sürdürülmesi için gerekli olan minimum sürede tamamlanmasına yardımcı olur. Porselen braketler ise boyutları kısmen büyük ancak şeffaf yapıya sahip tutucu parçalardır. Gelen kuvvetleri metal braketlere oranla bir miktar daha az iletse de daha az belli olması sayesinde sağladığı estetik avantajlar sayesinde sıklıkla tercih edilir. Tercih edilen brakete göre tedavi süresi bir miktar değişiklik gösterebilir ancak braketlerin yerleştirilmesi ve tedavi prosedürü her iki materyal için de ortaktır.

Yalnızca Klasik Ortodonti Tedavileri ile Diş İlişkileri Her Zaman Düzenlenebilir Mi?

Klasik ortodonti tedavileri ile tek başına etkin bir tedavinin sağlanması dişlerde çapraşıklığa neden olan ana etkene bağlı olarak değişebilir. Çene ilişkilerinin normal olduğu durumlarda yalnızca diş dizimindeki bozukluğa bağlı olarak meydana gelen çapraşıklıkların tümü klasik ortodonti uygulamalarıyla tedavi edilebilir. İskeletsel olarak çene ilişkilerinin bozulmasına neden olan durumlarda ise ek tedavi uygulamalarına ihtiyaç duyulabilir.

Klasik Ortodonti Tedavileri Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yalnızca dişlere bağlı olarak çapraşıklıklar klasik ortodontik tedavilerle her yaşta düzenlenebilir. Ancak çene kemiklerinde iskeletsel problemlerin olduğu durumlarda ameliyat planlamalarına ihtiyaç duyulmaması için ortodontik tedavilerin kemik gelişim sürecinde planlanmasında fayda vardır. Çene kemiklerinin gelişme zamanı göz önünde bulundurulduğunda tedaviye başlangıç için ideal zamanın genel olarak 12 yaşından önce olduğu söylenebilir. Çene gelişiminin tamamlanmasını takip eden süreçte ise iskeletsel problemin tedavisi için ortognatik cerrahi uygulamaları ile kombine olarak planlanması uygundur.

Klasik Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedaviye, yapılan planlamaya uygun olarak braketlerin özel yapıştırıcılarla dişin ön yüzeyine sabitlenmesi işlemiyle başlanır. Tüm braketler dişlere yerleştirildiğinde ark teli adı verin özel diş teli braketlerde gerekli kuvvetleri oluşturacak şekilde yerleştirilir. Kuvvet uygulaması tedavinin ilk süreçlerinde bir miktar ağrı ve basınç hissine neden olabilir. Dişlerin hareketleri ile birlikte bu semptomlar azalarak ortadan kalkar. Tedavilerde kimi zaman ek kuvvet uygulamalarına ve belli bir stabilizasyona ihtiyaç duyulabilir. Bu durumlarda yapılan tedavi lastik uygulamalarıyla desteklenebilir. Tedavinin ara seanslarında istenilen harekete uygun olarak ilgili düzenlemeler yapılır ve dişlerin zaman içerisinde planlanan konumlara ulaşması sağlanarak aktif tedavi süreci tamamlanır.

Klasik Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Klasik ortodontik tedavi uygulamalarında planlanan ilk seans kişiden kişiye değişebilmekle beraber ortalama olarak bir saat sürer. Ardından diş hekiminin belirleyeceği aralıklarla devam edecek tedavi seansları planlanır. Bu seanslarda yapılan muayene ve düzenlemeler yaklaşık olarak 15 ila 30 dakika sürer. Brakette kırılma ya da telde kopma gibi beklenmeyen problemlerin gelişmesi durumunda ara seans süresi bir miktar artabilir.

 

Ortodontik tedavinin tümüyle tamamlanması pek çok farklı parametreye bağlı bir durumdur. Bu nedenle tedavinin sağlıklı bir şekilde sağlanabileceği süre kişiden kişiye önemli oranda değişkenlik gösterebilir. Tedavi sürecinde önemli etkilere sahip bazı faktörler dişlerde çapraşıklığın seviyesi, iskeletsel anomalilerin varlığı, hastanın tedaviye uyması, ağız dokularının yapısı ve braket tipi olarak sıralanabilir.

İMPLANT

Klasik Ortodonti Tedavisinden Sonra Dişlerin Konumu Nasıl Korunur?

Ortodontik tedavi sonrasında dişlerin hareket potansiyelleri arttığı için dişlerin adaptasyon süreçleri boyunca bir süre stabil tutulması için desteklenmesi gerekir. Gerekli destek sabit ya da takıp çıkarılabilen pekiştirme apareyleriyle sağlanır. Sabit pekiştirme apareyleri ön dişlerin görünmeyen arka kısımlarına yerleştiren çeşitli kalınlıklara sahip tellerdir. Ortodontik tedavinin uzun ömürlü etkinlik gösterebilmesi için bu tellerin mümkün olduğunca uzun süre ağızda tutulması istenir.

Takıp çıkarılabilir olarak hazırlanan pekiştirme apareyleri ise şeffaf plaklardır. Sert bir kalıba sahip bu renksiz plaklar dişlerin üzerini tümüyle sarar ancak estetik görünümde bir kayba neden olmaz. Gün içerisinde hekimin önerdiği süre boyunca kullanılarak dişleri mevcut konumlarında tutmaya yardımcı olur.

Kliniğimizde klasik ortodonti uygulamaları dahil olmak üzere pek çok ortodontik tedavi alanında uzman diş hekimlerimiz tarafından sıklıkla uygulanmaktadır. Dilediğiniz zaman Dentetik’e başvurarak ihtiyaç duyduğunuz çapraşıklık tedavileri için deneyimli hekimlerimize danışabilirsiniz.