ÇENE CERRAHİSİ

Greft Uygulaması

Ağız içerisinde gelişen pek çok durum sert ve yumuşak doku bölgelerinde doku kayıplarına neden olabilir. Kaybedilen dokuları yeniden yerine koyabilmek amacıyla yeni bir tedavi yapılabilmesi için de engel teşkil edebilir. Bunun yanı sıra estetik problemlerin gelişmesine de yol açabilir. Greft uygulamaları, bu durumlarda ilgili bölgeyi yeni tedavi uygulamalarına hazırlayan önemli işlemler arasında yer alır.

Greft Uygulamaları Nedir?

Greft uygulaması, damar ve sinir bağlantısı içermeyen çeşitli doku parçalarının vücutta doku artırılmasına ihtiyaç duyulan bir alana yerleştirilmesi işlemi olarak tanımlanır. Bölgede yeni dokunun kazanılması için ihtiyaç duyulan alanın hacmini korur ve yeni dokunun üretilmesine izin vererek kaybedilen dokuların geri kazandırılmasında etkili olur. Uygulanacak materyal kişinin kendisinden, başka bir insandan ya da farklı bir canlıdan alınabildiği gibi yapay olarak da hazırlanabilir. 

Greft Uygulaması Neden Yapılır?

Travmalar, apse gelişimleri, diş etinin hastalıkları, diş çekimleri veya yaşla birlikte çene kemiğinin erimesi doku kayıplarının önemli nedenleridir. Greft uygulaması bu durumlarda bölgeye kaybedilen dokuyu kazandırarak diğer dokuları korumada, fonksiyonları geri kazandırmada ve estetik görünüm oluşturmada etkili olur. Bunun yanı sıra ilerleyen süreçte bölgenin iyileştirilmesi için ihtiyaç duyulan işlemlerin ideal bir biçimde uzun ömürlü tedaviler oluşturabilmesine yardımcı olur. 

Greft Uygulamaları ile Ağız İçerisindeki Hangi Dokular Tedavi Edilebilir?

Greft uygulamaları, zayıflayan veya kaybedilen diş etlerinin geri kazanılması veya güçlendirilmesi amacıyla yapılarak dokuların eski formuna geri dönmesine yardımcı olabilir. Diş eksiklikleri sonrasında implant uygulamasını kısıtlayacak düzeyde kemik erimesi gelişen alanlarda kemik hacminin artırılması ve bölgenin yeni bir tedaviye hazırlanması için planlanabilir.

Greft Uygulaması Nasıl Yapılır?

Detaylı muayeneler sonucunda yumuşak doku greftlerinin uygulanmasına karar verilen durumlarda tedaviye lokal anestezi uygulamasıyla başlanır. Tedavi kişinin kendi dokularıyla yapılacaksa genellikle ağız tavanındaki damak dokusundan ihtiyaç duyulan parça alınır. Dokununun artırılmasına ihtiyaç duyulan bölgeye yerleştirilir ve özel dikişlerin yardımıyla adaptasyonu sağlanır. 

Kemik grefti uygulamasına ihtiyaç duyulduğunda yapılan muayenenin 3 boyutlu radyografi görüntüsünün incelenmesiyle desteklenmesi gerekir. Radyografiler üzerinden anatomik sınırlar belirlenir ve komşu dokuları koruyacak şekilde kemik eklenmesine ihtiyaç duyulan alanlarda yapılacak işlemler detaylı bir şekilde planlanır. Kemik greftleri uygulama işlemlerinin konforlu bir şekilde sürdürülmesi için tedaviye lokal anestezi uygulamasıyla başlanır.

Uygulama yapılacak alanda diş eti dokusu bir miktar açılarak kemik dokusu ortaya çıkarılır. Tercih edilen greft hacmin artırılması planlanan bölgelere yerleştirilir. Bölgeyi korumak için yapılan uygulamanın üzeri özel bir membranla örtülerek iyileşme süreci kolaylaştırılır. Ardından bölge dikişler yardımıyla kapatılarak takip aşamasına geçiş yapılır. Uygulanan işleme ve kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 6 ay içerisinde ideal kemikleşme gerçekleşerek tedavi sağlanmış olur.

Greft Uygulamasından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dokularda yapılan işlemler ve bölgede iyileşme sürecinin başlamasına bağlı olarak tedaviyi takip eden ilk süreçte bir miktar ağrı ile ödem gelişmesi normaldir. Bu durumun hızlı bir şekilde ortadan kaldırılması için reçete edilen ilaçlar diş hekiminin önerisine uygun olarak kullanılmalı ve soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır. Dokuların sağlıklı bir şekilde iyileşerek etkin tedavi sağlayabilmesi için ağız hijyeninin sürdürülmesi oldukça önemlidir. Tedavi sonrasında ağız hijyeni uygulamaları diş hekiminin çeşitli önerileriyle düzenlenerek sürdürülebilir. Greft uygulamalarında bölgenin travmatize olmaması oldukça önemlidir. Bu nedenle bölgeye fazla kuvvet gelmesine neden olabilecek sert ve yapışkan gıdalardan bir süre kaçınılması önerilir.

Kliniğimizde tedavi ihtiyaçlarına uygun olarak çeşitli greft uygulamaları, alanında uzman ve deneyimli hekimlerimiz tarafından yapılır. Dilediğiniz zaman Dentetik’e başvurarak greft uygulaması ile yapılan tedavi uygulamaları için hekimlerimize danışabilirsiniz.