PERİODONTOLOJİ

Diş Eti Kanaması

Diş etleri hem genel sağlıkta hem de ağız, diş sağlığında etkili önemli bir doku olarak ön plana çıkmaktadır. Ağız sağlığının bozulduğu durumlarda gözlenen çeşitli belirtiler diş etlerinde hastalık geliştiğinin habercisi olabilir. Diş eti kanaması da bu kapsamda en sık gelişen belirtiler arasında yer alır.

Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanaması, dişlerin etrafında bulunan destekleyici yumuşak dokularda bir uyaran etkisiyle ya da kendiliğinden başlayan kanama problemleri olarak tanımlanabilir. Çeşitli etkenlere bağlı olarak gelişen diş eti kanamaları, doku yapısının bozulmasıyla ortaya çıkar. Kanamayı baskılayıcı bir etken ya da dokunun iyileşmesini sağlayıcı bir uygulama yapılmadığı sürece artarak devam eder.

Diş Eti Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

Diş eti kanamaları genellikle dokuda hastalık gelişiminin ana etkeni olan zararlı bakteri türleri nedeniyle gözlenir. Rutin ağız bakımının ideal bir şekilde sağlanamadığı durumlarda dokular üzerine yerleşen bakteriler kolonize olarak zaman içerisinde bölgedeki dokuların yıkımlarıyla diş eti kanamasına neden olabilirler. 

Dokulara ani bir şekilde gelen travma kuvvetleri kısa sürede, orantısız baskının neden olduğu travmalar ise belirli bir sürecin sonrasında diş etini yaralayabilir ve diş etinde kanama oluşturabilir.

Yetersiz beslenmeye bağlı olarak çeşitli vitaminlerin alımındaki eksiklikler dokuları kanamaya karşı daha hassas bir hale getirebilir. 

Kan sulandırıcı ilaçlar ve kan hastalıklarının bir kısmı kanamaya yatkınlığı artırıcı etki gösterebilir. Bunların yanı sıra sistemik etkiye sahip olan kronik hastalıklar da diş eti yapısında bozulma meydana gelmesini kolaylaştırabilir. 

Hormon dengesinin bozulmasında etkili olan menopoz, hamilelik veya ergenlik gibi durumlar, diş etinin zararlı etkenlere karşı duyarlılığını ve buna bağlı olarak kanamaya eğilimini artırabilir. 

Diş Eti Kanamasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti kanaması problemlerinin tedavisi için gerekli olan uygulamalar, doku hasarının ana nedeni ve hasarlanmanın derecesine bağlı olarak değişebilir. Travmaların neden olduğu diş eti kanamaları, bölgede doku kaybının olmadığı durumlarda rutin ağız bakımının sürdürülmesi dışında ek bir uygulamaya ihtiyaç duyulmadan zamanla kendiliğinden iyileşebilir. Bölgede doku kaybı oluşturduğunda ise kanamanın devam etmemesi için diş eti dokuları, rutin ağız bakımının yeterli oranda sağlanabileceği şekilde düzenlenmelidir.

Travma kaynağı olarak etkinlik gösteren hatalı restorasyonların varlığında ise diş eti tedavilerine ek olarak restorasyonun yenilenmesine ya da düzenlenmesine ihtiyaç duyulabilir. Diş eti kanaması plak birikimi sonrasında gelişen enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkarsa diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirme uygulamalarıyla plakların profesyonel temizliği sağlanmalıdır.

Diş Eti Kanaması Tedavilerinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş eti kanamasının tedavisi kapsamında uygulanan tüm işlemler bölgenin temizlenebilir bir forma getirilmesi, destek dokuların geri oluşturulması ve bölgedeki koruyuculuğun artırılması için yapılır. Ancak bu etkilerin sürdürülebilir olması için ağız hijyeninin devamlılığı oldukça önemlidir. Bu nedenle tedaviyi takip eden süreçte diş hekiminin önerilerine uygun olarak rutin ağız bakımı uygulamalarının yapılmasına özen gösterilmelidir.

Beslenme alışkanlıklarının düzenliliği tedavi ömründe etkili olan bir diğer faktördür. Özellikle ağız ve diş sağlığında önemli rolleri olan C vitamini, D vitamini, kalsiyum ve fosfor içeriklerinin günlük beslenmede yeterli miktarda alınmasına dikkat edilmelidir. Bunların yanı sıra yüksek sıcaklığa sahip ya da çok sert gıdaların tüketiminden kaçınılması, diş etlerinde travma gelişme ihtimalini azaltarak yeni bir problem gözlenme ihtimalini düşürebilir.

Kliniğimizde diş eti kanamalarının tedavisinde ihtiyaç duyulan pek çok işlem rutin olarak uygulanmaktadır. Dilediğiniz zaman Dentetik’e başvurarak yaşadığınız diş eti kanaması problemleri ve tedavi ihtiyaçlarınız için deneyimli diş hekimlerimize danışabilirsiniz.