Zirkon Kaplamalar
Dişlere yüksek oranda yük gelmesine neden olan etkenler, ağız ve diş sağlığının sürdürülmesini zorlaştırabilir. Ağız sağlığının bozulmasıyla birlikte yüklere yüksek oranda maruz kalan dişlerin dokularının çeşitli nedenlerle desteklenmesine ihtiyaç duyulabilir. Ancak gelen mevcut kuvvetler pek çok tedavi uygulamasının sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesine engel olabilir.
Bu durumda dayanıklılık özellikleri daha yüksek restorasyon materyallerinin kullanılması gerekli olabilir. Kimi durumlarda ise dişlerde gözlenen aşırı düzeydeki renklenmeler estetik kayıplara neden olabilir. Bu rengin diş yüzeyine yansıma ihtimali pek çok tedavide estetik başarı sağlanmasını engelleyici etki gösterebilir. Bu durumlarda zirkon kaplamalar, gelişmiş özellikleriyle dayanıklı ve estetik anlamda başarılı tedaviler yapılmasına imkan tanır.
Zirkon Kaplama Nedir?
Zirkon kaplamalar, beyaz renk tonundaki özel bir metal olan zirkonyum elementinin kullanılması ile hazırlanan diş protezleridir. Bu uygulamalar, dokuların desteklenmesine ihtiyaç duyulan durumlarda yüksek dayanıklılığa sahip protezlerde tercih edilir. Bu kapsamda kullanılan metal alt yapılı ya da tam metal geleneksel protezler yerine uygulanabilir estetik bir alternatif sunar.
Zirkon Kaplamaların Seramik Kaplamalardan Farkı Nedir?
Zirkon kaplamalarda kullanılan materyaller, seramik kaplamalardan farklıdır. Zirkon kaplamaların ana materyali bir metal elementi olduğu için materyalin sertliği seramiklerden daha fazladır ve dayanıklılık özellikleri çok daha yüksektir. Zirkonyum seramikten daha opak bir yapıya sahiptir. Zirkon kaplama içerisinde yer alan kristaller kuvvetlere maruz kaldığında değişim göstererek savunma alanı oluşturacak bir etkiye sahiptir.
Zirkon Kaplamalar Hangi Durumlarda Kullanılabilir?
Diş kırılmalarının neden olduğu doku kayıplarının tedavisi bu kaplama uygulamalarıyla yapılabilir.
Çürük lezyonlarının temizlenmesini takiben ilgili dişlerin restore edilmesinde kullanılabilir.
İleri düzeyde aşınmaların gözlendiği dişlerin restorasyonlarının zirkon kaplamalar ile yapılması tercih edilebilir.
Çiğneme kuvvetlerine daha yüksek düzeyde maruz kalan ağzın arka bölgesinde yer alan dişlerde kullanılabilir.
Diş kayıplarının neden olduğu boşlukların tedavi edilmesinde kullanılan köprü uygulamalarının aldığı kuvvetler bu diş protezleri ile karşılanabilir.
Dişler arasında aralıklar bulunan küçük dişlere sahip kişilerde boşluk alanlar bu uygulamalar ile doldurulabilir ve diş kontakları sağlanabilir.
Belirli düzeydeki diş çapraşıklığı problemleri dişlerin uygun konumda restore edilmesi ile tedavi sağlanabilir.
Belirli düzeydeki diş çapraşıklığı problemleri dişlerin uygun konumda restore edilmesi ile tedavi sağlanabilir.
İleri düzeyde renklenme gözlenen durumlarda maskelenmeyi sağlayabilmek amacıyla uygulanabilir. Bu durumda diş beyazlatma tedavileri ya da diğer protez uygulamalarıyla sağlanamayan renk değişimlerinin oluşmasını sağlar.
Diş sıkma ya da gıcırdatma, tırnak yeme veya kalem ısırma gibi kötü alışkanlıkların mevcut olduğu durumlarda dişlerin restore edilmesine ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir.
İskeletsel problemler gibi dişlere gelen yük dengesinin bozulmasına neden olan durumlarda iskeletsel problemin tedavi edilmesinden önce restorasyon yapılmasına ihtiyaç duyulduğunda tercih edilebilir.
Geleneksel metal kaplamalar içerisinde yer alan metallere karşı alerjisi olan bireylerde zirkon kaplamalar ile protez tedavileri yapılabilir.
Diş implantlarının üzerine protez yapılmasına ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir.
Kanal tedavisi uygulanmış dişlerde gelişen dayanıklılık kaybını kompanse edebilmesi amacıyla kaplanması için planlanabilir.
Zirkon Kaplamaları Avantajları Nelerdir?
Diş rengine uygun renk özelliklerine sahip olan en dayanıklı protez materyalidir. Bu sayede diş üzerine gelen pek çok yükü sağlıklı bir şekilde karşılayabilir.
Beyaz renk tonuna sahip olduğu için alt yapı malzemesi olarak kullanıldığında metal alt yapılar ile hazırlanan geleneksel protezlerden daha estetik bir sonuç verir. Cansız ya da mat görünümlere neden olmaz, gri yansımalarla karşılaşılmaz.
Kullanılan metal elementinin farklı olması sayesinde geleneksel metal protezlerin neden olduğu alerjik reaksiyonlar bu kaplamalarda gözlenmez.
Pürüzsüz ve cilalı bir yüzey oluşturulabilir. Bu yüzey plağın tutunmasını zorlaştırarak diş ve diş eti sağlığını korumaya yardımcı olur. Leke oluşturabilecek unsurların yapışmasını zorlaştırarak renk özelliklerinin uzun süre korunmasına katkıda bulunur.
Zirkon kaplama içerisindeki kristaller yüksek kuvvete maruz kaldığında değişim gösterdiğinden mikro düzeydeki çatlakları onarabilir. Bu sayede uzun süreli bir şekilde dayanıklılığını koruyabilir.
Monolitik formları tek katmanlı olarak kullanılabildiğinden protez için gerekli alan daha azdır. Bu sayede dişlerden minimal aşındırma yapılarak tedavi sağlanmasına izin verebilir.
Kozmetik Diş Hekimliği
Zirkon Kaplamalar ile Uygulama Nasıl Yapılır?
Gerekli muayenelerin yapılması ve tedavi planının temel hatlarıyla belirlenmesinin ardından restorasyonun tasarımının yapılması ile tedavi sürecine başlanır. Fonksiyonların geri kazandırılması için ihtiyaç duyulan tasarım; hastanın yüz profili, yaşı, karakteri ve estetik beklentileri gibi çeşitli parametreler göz önünde bulundurularak detaylandırılır. Hazırlanan tasarım alternatifleri hastaya sunularak düzenlenir ve nihai tasarıma karar verilir. Dişlerin çene arkı üzerinde diziliminin uygun olduğu durumlarda hazırlanan tasarım ağız içerisinde tedaviye başlanmadan önce de prova edilebilir. Prova seansında tasarım daha objektif bir şekilde değerlendirilebilir ve gerekli durumlarda tasarımda düzenleme yapılabilir.
Tasarım aşaması için gerekli uygulamaların tamamlanmasının ardından dişlerin düzenlenmesi aşamasına geçilir. Birincil olarak ilgili bölgeye lokal anestezi uygulanır ve bu sayede tedavinin konforlu bir şekilde sürdürülmesi tamamlanır. Bölgedeki dokular uyuştuktan sonra varsa çürük dokular ve desteksiz alanlar kaldırılır. Ardından zirkon kaplamalara yer hazırlamak amacıyla diş dokularında bir miktar aşındırma yapılır. Aşındırmalar tamamlandığında dişlerin yeni formunun protezin tasarımına adapte edilmesi amacıyla ağız içerisinden ölçü alınır ve laboratuvara gönderilir. Estetik kayıp yaşanmaması ve işlem yapılan dişlerin korunması amacıyla ilgili dişlere geçici protezler uygulanır. Daimi protezler laboratuvarda hazırlandıktan sonra klinikte dişler üzerinde prova edilir. Diş ile zirkon kaplamalar ideal bir uyum içerisinde olduklarında protezler ilgili dişlere daimi yapıştırıcılar yardımıyla sabitlendiğinde tedavi tamamlanır.
Kliniğimizde zirkon kaplamalar, yüksek dayanıklılığa ihtiyaç duyulan durumlarda tedavide sıklıkla tercih edilir. Kaplama tedavisi ihtiyaçlarınızı değerlendirmek için Dentetik’e başvurarak zirkon kaplamalar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için deneyimli hekimlerimize danışabilirsiniz.