ANESTEZİ

Genel Anestezi & Sedasyon

Günümüzde diş tedavisi yaptıracak kişilerin en büyük korkularından birisi de dişçi koltuğu fobisidir. Çoğu kişi duyduğu endişe ve korkudan ötürü ağız ve diş sağlığıyla ilgili problemlerini ertelemekte yada hiç yaptırmamaktadır.

Ancak modern tıbbın gelişmesi ve hekimlerin önerisiyle,  diş tedavilerinin ağrısız ve konforlu geçmesi için ‘‘Genel Anestezi ve Sedasyon’’ uygulamalarına sıklıkla başvurulabilir. Yazımızın devamında diş tedavilerinde kullanılan anestezi ve sedasyon yöntemleri ile ilgili bilgi sahibi olabilir, aklınızdaki sorulara cevaplar bulabilirsiniz.

Sedasyon İle Diş Tedavisi

Sedasyon ile diş tedavisi, genel olarak kısa süreli işlemler için ve tedaviyi kolaylaştırmaya yönelik uygulanan bir yöntemdir. Sedasyon, hafif bir uyku hali yaratıp gevşeme etkisi sağlar ve hastalar, tam bir bilinç kaybı yaşamadığı için işlem sırasında sesli uyarılara tepki verebilirler ve ağrı veya acı hissetmezler.

Sedasyon ile diş tedavisi özellikle; diş koltuğunda korku yaşayan küçük yaş grubundaki çocuklarda, bulantı-öğrüntü gibi refleksler gösteren kişilerde, engelli bireylerde ve genel olarak diş tedavilerinde kooperasyon(hasta ve hekim arasındaki iletişim)  güçlüğü yaşayan kişilerde uygulanabilir. 

Sedasyon Uygulamasının Çeşitleri Nelerdir?

Diş tedavilerinde uygulanan işlemlerde, hastalarda meydana gelebilecek  korku, endişe ve ağrılı durumların önüne geçmek için bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler; ağız yoluyla, hava yoluyla bazen de damar yoluyla uygulanan anestezi işlemleridir. Dental işlemlerde başvurulan sedasyon uygulamalarının çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Hafif Sedasyon: Gülme gazı olarak bilinen ‘azot protoksit’ gazının, hava yoluyla hastaya uygulanmasıdır. Bu işlem, hastaların diş hekimi koltuğunda duydukları endişe ve korkunun önüne geçerek, tedavinin konforlu ve rahat gerçekleşmesine fayda sağlayabilir. Hastaların bilinci tam olarak açıktır ve sözlü, dokunsal uyarılara cevap verebilirler.
  • Orta Sedasyon: Bilinçli sedasyon da denilen bu işlem, hastanın yarı bilinçli olması halidir. İşlem öncesi hastaya çeşitli sedatif ilaçlar(kaygı ve endişeyi azaltan ilaç grubu) verilerek işlem başlatılır. Hastalar, kendi kendine nefes alabilir ve uyarılara tepki verebilirler.
  • Derin Sedasyon: Derin sedasyonda sedatif ilaçlar hastalara, damar yoluyla verilir. Hastanın bilinci yüksek oranda baskılanır ve yoğun uyku hali meydana gelir. Hastalar, ağrılı ve tekrarlayan uyarılara geç cevap verebilirler.

Genel Anestezi İle Diş Tedavisi

Genel anestezi, bazı diş tedavilerinde uygulanan, hastayı tam bir uyutma halidir. Genel anestezi uygulanan hasta herhangi bir ağrı hissetmez ve işlem sırasında olanları hatırlamaz. Genellikle; kanal tedavileri, implant uygulamaları, diş kökü içinde kırılmış dişin çekimi gibi zor ve uzun tedavilerde genel anestezi yöntemine başvurulabilir.

Bu işlemlerde hasta çoğunlukla birkaç saat içinde ayılır ve aynı gün hastane yatışı olmaksızın taburcu olabilir. Genel anestezi, uzun sürecek diş tedavilerinin tek seferde yapılmasına olanak sağlasa da sedasyon uygulamasında olduğu gibi; diş tedavilerinde aşırı korkan çocuk ve yetişkin hastalara, engelli bireylere, bulantı öyküsü olanlara uygulanabilir. 

Diş Tedavilerinde Genel Anestezi Nasıl Uygulanır?

Genel anestezi ile diş tedavisi olacak hasta, işlem yapılmadan önce anestezi uzmanı tarafından istenen, belirli tahlil ve tetkikleri yaptırır ve herhangi bir tıbbi engel teşkil etmediği durumda doktor onayından sonra operasyona karar verilir. Operasyonun yapılacağı hastada şu adımlar uygulanır:

 

  • Hasta, anestezi almadan 8 saat öncesine kadar su içmez ve yemek yemez.
  • Anestezi uzmanı veya teknikeri tartafından süreç hakkında hasta bilgilendirilir.
  • Ameliyathaneye alınan hastaya, damar yoluyla veya solunum yoluyla verilen anestezik ilaçlar uygulanır.
  • Anestezi uzmanı, diş hekiminin yaptığı operasyon boyunca orada bulunur ve hastanın hayati fonksiyonlarını yakından takip eder.
  • Diş tedavisi tamamlanan hastalar, anestezi doktoru tarafından uyandırılır ve gerekli kontrolleri yapılır.
  • Servise çıkarılan hasta, operasyonu gerçekleştiren diş hekimi tarafından son kontrolleri gerçekleştirilir, gerekli görülen ilaçlar reçete edilir ve hasta aynı gün taburcu edilir.