İmplant

Fast&Fixed
(All On Four)

Dişlerin varlığı pek çok ağız fonksiyonunun sürdürülmesinde kritik öneme sahiptir. Belirli bir sayıda dişin eksik olduğu durumlarda destek diş dokularının varlığında çeşitli kuron ya da köprü protezi uygulamaları, diş eksikliğinin neden olduğu problemleri tedavi edebilir. Ancak dişlerin tamamının kaybedildiği durumlarda sabit protez uygulamalarının tek başına yapılması mümkün değildir.

Dişleri olmayan kişilerde aynı zaman diş kayıpları sonrasında gelişen kemik erimeleri çene kemiklerinde pek çok bölgeye implant yerleştirilmesine engel olabilir. Ancak diş hekimliği alanındaki gelişen teknolojilerin yardımı ile birlikte günümüzde tümüyle dişsiz hastalarda dahi kişiye pek çok durumda sabit protez yapılabilmesi mümkündür. Fast & Fixed (All on Four) uygulamaları olarak bilinen gelişmiş implant tedavileri, bu kapsamda uygulanan önemli tedavi işlemleridir.

Fast & Fixed (All on Four) Uygulamaları Nedir?

Fast & Fixed (All on Four) uygulamaları, özel konum ve boyut özelliklerine sahip implant uygulaması planlamalarıyla yapılan sabit diş protezi tedavileridir. Bu kapsamda planlanan diş protezleri her iki çeneyi de tümüyle kapsayacak biçimde hazırlanır.

Dişlerinin tümünü kaybeden hastalarda hareketli diş protezleri yerine sabit protezlerin yapılabilmesi için önemli bir tedavi alternatifidir. Oldukça az sayıda implant kullanılmasına ihtiyaç duyulduğundan çenenin her bölgesinde yüksek bir kemik hacminin bulunmasına gerek yoktur. Kemik düzeyinin yalnızca belirli alanlarda implant için gerekli olan miktarda bulunması tedavi için yeterli olur. Böylece çene kemiklerinde erime gözlenen pek çok hastada ek cerrahi uygulamalara ihtiyaç duyulmadan sabit protez tedavileri yapılabilir.

Fast & Fıxed (All On Four) uygulamalarında aynı zamanda genellikle tedavinin hemen sonrasında geçici diş protezleri uygulanabilir. Geçici protezler tedavinin erken döneminde estetik gülüş profili oluşturulmasında ve fonksiyonların kısmen geri kazandırılmasında etkili olur

Uygulanan Az Sayıdaki İmplant Sabit Protez İçin Yeterli Desteği Sağlayabilir Mi?

İmplantların destek oluşturmasında sayısının yanı sıra konumu, çapı, uzunluğu gibi çeşitli özellikler de büyük oranda etkilidir. Fast & Fixed (All on Four) tekniğiyle uygulama yapılmasının planlandığı durumlarda bu faktörler detaylıca değerlendirilir. Değerlendirmenin ardından implant uygulamaları özel konum ve boyut özelliklerini karşılayacak şekilde planlanır.

Bu sayede az sayıda implant yardımıyla da sabit protez yüklerinin sağlıklı bir şekilde karşılanabilmesi mümkün hale gelir. Proteze uygun desteğin sağlanması için gerekli olan implant sayısı ise çeşitli faktörlere bağlı olarak 4 ila 8 arasında değişebilir.

Fast & Fixed (All on Four) Uygulamalarında Tedavi Nasıl Yapılır?

Yapılan muayenelerin ardından kişinin sağlık durumunun, çene kemik yapısının ve diş eti dokusunun yeterli olduğu tespit edildiğinde tedavi uygulamasına geçiş yapılabilir.

Fast & Fixed (All on Four) tedavilerinde öncelikle ağız içerisine uygulanacak özel protezin tasarım özellikleri belirlenmelidir. Tasarım alternatiflerinin oluşturulmasından sonra çenelerin üç boyutlu tomografisi üzerinden implantların detaylı planlamaları yapılabilir. Tüm planlamalar yapıldığında tedavi aşamasına geçilir, ilgili bölgelere lokal anestezi uygulaması yapılır.

Hastanın ağzında tedavi edilemeyecek düzeyde kayıp gözlenen dişlerin bulunduğu durumlarda öncelikle bu dişlerin çekimi yapılır, ardından diş çekilen bölgeler detaylıca temizlenir. Dişsizliğin tümüyle sağlandığı durumlarda bölge implantlar için hazırlanarak implantların özelliklerine uygun yuvalar açılır. Ardından açılan yuvalara ilgili implantların yerleştirmesi yapılınca tedavi bölgesi dikişlerin yardımıyla kapatılır.

Diş çekimleriyle implant uygulamaları pek çok durumda aynı seans içerisinde yapılabilir. Ancak tek seansta iki uygulamanın birlikte yapılabilmesi için uygun koşullar sağlanamıyorsa implant uygulamasına geçilmeden önce bir süre dokuların iyileşmesi beklenmelidir. İmplantlar uygulandığı gün hemen ölçü işlemi tamamlanır ve 24 saat içinde hastanın 3 aylık iyileşme döneminde kullanacağı sabit geçici dişleri hazırlanır ve implantlara bağlanır.

Bu aşamadan sonra ortalama üç ay implant ile çene kemiğinin kaynaşması, bunun yanı sıra implantın stabilizasyonunun sağlanması için beklenir. Kontrol seanslarında implant ile kemik adaptasyonunun tümüyle sağlandığı tespit edildiğinde ise kalıcı diş protezlerinin yapımına geçilir. Kalıcı protezler hazırlandığında ağız içerisinde prova edilir.

Protezlerin implant ile ideal bir uyum içerisinde olduğu durumda ise implant üzerine Fast & Fixed (All on Four) uygulamasına özel bir uygulama ile sabitlenmesi sağlanır.

İmplant

Fast & Fixed (All on Four) Tedavilerinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Fast & Fixed (All on Four) tedavisini takip eden süreçte kemik dokusunda belirli oranda değişim oluşturulmasıyla sağlanması nedeniyle minimal ağrı ile bölgede ödem gelişebilir. Bu problemlerin kısa sürede ortadan kaldırılabilmesi için diş hekiminin reçete edeceği ilaçların önerilen şekilde kullanılması ile soğuk kompres uygulaması oldukça etkilidir. Bunların yanı sıra rutin ağız ve diş bakımı da diş hekiminin önerisine uygun olarak sürdürülmelidir.

Diş fırçalama uygulamasıyla birlikte diş ipi ya da arayüz fırçası kullanımı tedavinin erken döneminde iyileşmeyi desteklerken uzun vadede tedavinin ömrünün belirlenmesinde etkili olur. Uygulanan implantla kemik dokusunun bağlanma sürecinde olduğu dönemde geçici proteze gelen yük miktarı tedavinin başarısı için oldukça önemlidir. Bu dönemde protezlere ve dolayısıyla implantlara fazla yük gelmemesi amacıyla rutin diyette bir süre yumuşak gıdaların tercih edilmesi önerilir. Kalıcı protezlerin implant üzerine yerleştirilmesinin ardından ise kişi eski beslenme düzenine geri dönebilir.

 

Kliniğimizde dişlerinin tümünü kaybetmiş hastalarda tedavi ihtiyacına uygun olarak çeşitli tedavi uygulamaları deneyimli diş hekimleri tarafından yapılmaktadır. Dilediğiniz zaman Dentetik’e başvurarak Fast & Fixed (All on Four) uygulamaları hakkında daha detaylı bilgi için hekimlerimize danışabilirsiniz.