Diş Çekimi
Ağız sağlığı birçok durumdan etkilenerek bozulabilir ve çeşitli bölgelerde enfeksiyon gelişimleri oluşabilir. Gelişen hastalıkların ortadan kaldırılması için günümüzde dokuların geri kazanılmasını sağlayarak tedavi sunan pek çok işlem vardır. Ancak, dokularda şiddetli kayıpların gözlendiği bazı durumlarda dokuların sağlıklı bir şekilde geri kazanılması mümkün olmayabilir. Diş çekimi, bu geri dönüşümsüz problemlerin gözlendiği durumlarda bölgedeki enfeksiyonun durdurulması için planlanan bir tedavi uygulamasıdır.
Diş Çekimi Nedir?
Diş çekimi, koşulların restorasyon işlemleriyle tedavi sağlamaya elverişli olmadığı durumlarda enfeksiyon kaynağı olarak işlev gören dişin kemikteki yuvasından çıkarıldığı tedavi işlemleridir. Dişin bölgeden uzaklaştırılmasıyla birlikte enfeksiyonun ortadan kaldırılmasına ve bölgedeki düzenlemelerle birlikte yeni bir tedavi planı oluşturulmasına imkan tanır.
Dişlerin Çekimine Neden İhtiyaç Duyulur?
Dişlerde gelişen problemler tamir edilemeyecek boyutlara geldiğinde çevre dokuların zarar görmemesi için dişin çekimine ihtiyaç duyulabilir. Travma etkenleri de diş dokularında restore edilemeyecek düzeyde kayıp gelişmesine neden olabilir. Dişin destek dokularında gelişen enfeksiyonlar zamanla çene kemiğini yıkarak diş çevresinde yaygınlaşabilir. Doku yıkımının geri dönüşümsüz safhasında fonksiyonel özellikleri önemli oranda kaybedilen dişler kalan çevre dokuların korunabilmesi için çekilir. Çene kemiğinin içerisinde gömülü olarak kalan dişler, çeşitli etkenlerle diğer dişlerin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Böyle bir tehlikenin tespit edilmesi durumunda ilgili dişlerin çekimi planlanabilir. Çene kavsine oranla büyük dişlere sahip kişilerde ortodontik tedavi ile çapraşıklıkların düzenlenmesi için diş çekimlerine ihtiyaç duyulabilir. Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların ya da kemoterapinin uygulandığı kişilerde ağız içerisinde gelişen minimal enfeksiyonlar bile kişinin genel sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu hastalarda genel sağlığın maksimum oranda korunması için enfeksiyon geliştirme riski olan dişlerin çekimi planlanabilir.
Diş Çekimi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yapılan detaylı muayeneler sonucunda dişlerin çekilmesi gerektiğinde tedaviye ilgili bölgeye lokal anestezi uygulamasıyla başlanır. İşlem sırasında kişi bir miktar baskı kuvveti hissedebilir ancak anestezi uygulaması bölgedeki ağrı hissini ortadan kaldırarak konforlu bir tedavi süreci oluşturur. Çekim işlemine özel aletler kullanarak dişin yuvasıyla arasındaki bağlantının gevşetilmesiyle başlanır. Gevşetme uygulaması sonrası daha serbest hale gelen diş yuvasından çıkarılır ve ağız içinden uzaklaştırılır. Ardından çekim bölgesi detaylıca temizlenir ve bölgeye kanama kontrolünün sağlanması için gazlı bez yerleştirilerek tedavi tamamlanır.
Çekim Sonrası Gelişen Kanama Ne Kadar Sürer?
Diş çekimini takip eden ilk saat kanamanın maksimum düzeyde gözlendiği zaman aralığıdır ve bu süreçte kanama kontrolü için gazlı bez bir süre ağız içerisinde tutulur. Süreci takiben kanama 2 güne kadar da sızıntı şeklinde devam edebilir. Ancak bu durum bölgedeki iyileşme dokusunun gelişim süreci için normaldir. Bölgeye devam eden süreçte yeni tampon uygulanmaması veya başka etkenlerle alanın irrite edilmemesi durumunda iyileşme dokusu gelişir ve kanama problemi ortadan kalkar.
Diş Çekiminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
- İyileşmeyi oluşturacak pıhtı tedaviden sonraki ilk günlerde dokuya gevşek bir şekilde tutunduğundan basınçlı aktiviteler bölgeden uzaklaşmasına neden olabilir. Bu nedenle ağız çalkalama, tükürme gibi aktivitelerden bir işlem günü kaçınılmalıdır.
- Hekimin reçete edeceği ilaçların iyileşmeyi yeterli oranda destekleyebilmesi için önerilere uygun olarak kullanılması gereklidir.
- İyileşme dokusunun organize olurken enfekte olmamasına özen gösterilmelidir. Bu kapsamda tedaviden sonraki gün diş hekiminin önerisine uygun olarak rutin ağız bakım uygulamalarına geri dönülmelidir.
- Doku iyileşme mekanizmasının bozulmasına neden olan alkol veya sigara gibi ürünlerin tüketimine hekimin önerdiği süre boyunca ara verilmesi gerekir.
- Sıcak içecek ve yiyecekler kanama sorununa neden olacağı için işlem günü tüketilmesi önerilmez
- Sıcak suyla duş alınması işlem günü önerilmez.
- Kabuklu parçalar halinde beslenmeden kaçınılması gerekir.
- Gece yastığınızı yüksek hale getirmeniz kanama sorununu azaltacaktır.