Flor Uygulaması
Çocukluk döneminde diş yapılarının dayanıklılığı yetişkinlere oranla daha düşük olabilir ve bu durum ağız sağlığının korunmasını zorlaştırabilir. Diş hekimleri tarafından uygulanan çeşitli koruyucu tedavi uygulamaları ise dişlerin doku kayıplarına karşı direncini artırarak sağlığı sürdürmeyi kolaylaştırıcı bir etki oluşturabilir. Flor uygulaması bu kapsamda planlanan önemli koruyucu tedaviler arasında yer alır.
Flor Uygulaması Nedir?
Flor uygulamaları, pek çok madde ile kuvvetli bağlantılar oluşturma özelliğine sahip flor elementinin dişlerin yapısına katılmasını sağlayan tedavi işlemleri olarak tanımlanabilir. Flor elementinin diş minesinin yapısına katılarak bölgede oluşturduğu bağlantı, diş dokularındaki yıkım mekanizmasını zorlaştırıcı etki gösterir. Bu durum dişleri çürük yapıcı bakteriler ya da çeşitli diğer nedenlerle gelişen asit ataklarına karşı daha dirençli bir hale getirir.
Flor Elementinin Dişlerin Yapısına Katılması İçin Hangi Uygulamalar Yapılır?
Günlük beslenme rutinimizde tükettiğimiz çeşitli besinlerde ve suda doğal olarak bulunan flor elementinin bir kısmı diş dokularına ulaşabilir. Rutin ağız hijyeni uygulamalarında kullanılan flor içerikli diş macunları ya da gargaralar, dişler üzerinde lokal etki oluşturarak diş yapısına flor katılmasında yardımcı olabilir. Ancak diş yapısına etkin düzeyde flor elementinin katılabilmesi için genellikle diş hekimi kontrolünde yapılan profesyonel uygulamalara ihtiyaç duyulur. Bu kapsamda dişler üzerinde lokal etki oluşturan flor jelleri ve vernikleri ile yapılan tedaviler koruyucu uygulamalar kapsamında sıklıkla tercih edilir.
Flor Jel Uygulaması Nasıl Yapılır?
Kişinin diş dizilimine uygun olan özel bir kaşığın içerisine flor içerikli bir jel uygulanır ve kaşık dişlerin üzerine yerleştirilir. Jelin ihtiyaç duyulan süre boyunca dişlerle teması sağlandıktan sonra özel kaşık ağız içerisinden uzaklaştırılır ve diş yüzeyinde kalan jel tükürük emiciler yardımıyla ağız içerisinden uzaklaştırılır. Diş yüzeyinde bir miktar daha jel kalabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak hastanın tükürmesi istenir. Tükürme fonksiyonu gelişmemiş kişilerde jelin yutulma ihtimalinin önüne geçilmesi amacıyla bu uygulama yerine vernik uygulamalarının planlanması daha doğru olur.
Flor Jel ve Vernik Uygulaması Ne Zaman Yapılır?
Flor elementinin diş dokularıyla en güçlü bağlantı sağlayabileceği dönem dişlerin gelişim dönemidir. Bu nedenle yapılacak profesyonel uygulamalara dişlerin gelişim çağında başlanması önerilir. Çocuğun diş gelişim süreci kişiye özgü olarak göz önüne alınarak genellikle ilk flor uygulaması 3 yaşından önce planlanır. İlk uygulamayı takip eden süreçte ise çocuğun çürük gelişim riskine bağlı olarak belirlenen periyodik aralıklarla tekrarlanabilir. Dişlerin gelişim süreçlerinin tamamlanmasından sonraki süreçte ise flor uygulamaları dişlerde yeni güçlü bağlantılar oluşturamaz. Ancak diş dokusunda yıkıma neden olan faktörlerin dişte neden olduğu başlangıç düzeyindeki mineral kayıplarının geri döndürülmesine yardımcı olabilir. Bu özelliği sayesinde yaşamın herhangi bir döneminde de çürük riskini azaltmak amacıyla planlanabilir.
Flor Vernik Uygulaması Nasıl Yapılır?
Krem kıvamındaki flor vernikleri, kurutulmuş diş yüzeylerine özel fırçalarıyla uygulanır. Uygulanan vernik tükürükle temas ettiğinde saniyeler içerisinde kurur, diş yüzeyine yapışır ve zamanla diş yapısına katılır ve etkinliğini tamamlar.
Flor İçerikli Jel Ve Vernik Uygulamasından Sonra Neler Yapılmalıdır?
Jel ile yapılan uygulamaları takip eden ilk yarım saatlik süreçte ağız çalkalama, yeme ya da içme aktivitelerinin yapılmaması uygun flor konsantrasyonunun sürdürülmesi için önemlidir. Flor etkinliğinde azalma oluşturabilmesi nedeniyle süt ve süt ürünlerinin tüketimine ise 24 saat ara verilmesi önerilir. Vernik uygulaması yapılan kişilerde etkin bir tedavi için minimum iki saat yiyecek tüketilmemelidir. Bu sürenin artırılması tedavinin etkinliği ve kalıcılığını da artırabilir. Bunun yanı sıra, tedavinin uygulandığı gün diş fırçalamaya ara verilmesi ve bir sonraki gün rutin ağız bakımına geri dönülmesi önerilir.
Kliniğimizde flor uygulamaları diş dokularının desteklenmesi için gerekli olan durumlarda deneyimli hekimlerimiz tarafından planlanmaktadır. Dilediğiniz zaman Dentetik’e başvurarak flor uygulaması ihtiyacınızı değerlendirmesi amacıyla hekimlerimize danışabilirsiniz.