ÇENE CERRAHİSİ

20 Yaş Çekimi

Ağız içerisinde en geç süren dişler olan 20 yaş dişleri, çeşitli sebeplerle kolayca enfekte olabilmeleri ya da yanlış konumları sebebiyle ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. Olumsuz etkilerin gelişiminin önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla çeşitli uygulamaların planlanmasına ihtiyaç duyulabilir. 20 yaş çekimi bu kapsamda tedavi prosedürüne dahil edilen uygulamalar arasında yer alır.

20 Yaş Çekimi Nedir?

20 yaş çekimi, diş diziliminde en arka bölgede bulunan üçüncü azı dişlerinin ağız ortamından uzaklaştırılması amacıyla yapılan tedavi uygulamasıdır. Tedavi, dişin bulunduğu konuma bağlı olarak standart diş çekimi işlemleriye ya da cerrahi uygulamalarla yapılabilir.

Sürmüş 20 Yaş Dişlerinin Çekimine Neden İhtiyaç Duyulur?

20 yaş dişleri konum özellikleri nedeniyle temizlenmesi zor bir bölge olduğundan enfeksiyon gelişimine oldukça açıktır. Özellikle çiğneme yüzeyinden farklı bir konumda geliştiği ya da kısmen sürdüğü durumlarda plak birikimi için daha elverişli bir hale gelir. Buna bağlı olarak bölgede enfeksiyonların gelişme ve çevre dokuları etkileme riski yüksektir.

Enfeksiyon tedavisi kapsamındaki çeşitli işlemler, 20 yaş dişlerinin kendine özgü anatomik varyasyonlara sahip olması nedeniyle ideal bir şekilde uygulanamayabilir. Bu durum enfeksiyonun ortadan kaldırılması için engel teşkil edebilir.

Tedavinin uygulanabileceği durumlarda ise bölgede ideal ağız hijyeninin oluşturulması mümkün değilse uygulanan tedaviler kısa sürede başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu durumlarda ilgili dişin çekiminin planlanması ağız sağlığının sürdürülmesi için daha doğru olabilir. 

Gömülü 20 Yaş Dişlerinin Çekimine Neden İhtiyaç Duyulur?

20 yaş dişleri, çene kemiği içerisinde yeterince yer olmadığında ağız içerisine gömülü kalabilir. Gömülü dişler, çevre dokuları etkileyecek herhangi bir problem gelişimine neden olmadığı sürece kemik içerisinde tutulabilir. Ancak kimi zaman konum özelliklerine bağlı olarak sürmüş dişleri sıkıştırma ya da diş dokularında yıkım geliştirme potansiyeli olabilir.

Bu tarz problemlerin oluşma ihtimali tespit edildiğinde ağız sağlığının bozulmasının önüne geçilmesi amacıyla 20 yaş çekimi planlanabilir. Bazı durumlarda ise çeşitli faktörlere bağlı olarak zamanla gömülü dişlerde enfeksiyon gelişerek çevre dokular için tehdit oluşturabilir. Bu durumlarda sağlığın geri kazanılması için neden olan yirmilik dişin çekimine ihtiyaç duyulur. 

20 Yaş Çekimi Nasıl Yapılır?

20 yaş çekimi için uygun tedavi yöntemi detaylı muayeneler yapılarak belirlenir. Tedavi aşamasında bölgeye lokal anestezi uygulaması yapılarak uygun çekim tedavisine başlanır. Sürmüş olan yirmilik diş çekimi için standart çekim prosedürü takip edilir. Gömülü olduğu durumlarda ise dişe ulaşılabilmesi amacıyla diş eti dokusu bir miktar açılır ve ihtiyaç duyulan minimum düzeyde kemik dokusu kaldırılır.

Ardından uygun tedavi aletlerinden yararlanılarak dişin kemik ile arasındaki bağlantı gevşetilir ve ağız içerisinden uzaklaştırılması sağlanır. Bölgedeki çekim boşluğu detaylı bir şekilde temizlendikten sonra dikiş uygulamasıyla dokular kapatılır ve tedavi tamamlanır.

20 Yaş Dişlerinin Çekiminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

20 yaş çekimini takip eden süreçte dikkat edilmesi gereken hususlar standart diş çekimleri ile benzerdir. Ancak dişin gömülü olduğu durumlarda cerrahi bir uygulama yapılmasına bağlı olarak ödem gelişme ihtimali standart çekim uygulamalarından bir miktar daha fazladır. Bu nedenle hekiminizin reçete edeceği ilaçlar tedavi ihtiyacınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. İlaçların hekimin önerilerine uygun olarak kullanılması ve tedavi sonrası soğuk kompres uygulamasına özen gösterilmesi durumunda ise bu problemler kolaylıkla kontrol altına alınabilir. 

Kliniğimizde tedavi için ihtiyaç duyulan durumlarda diş çekimi uygulamaları, alanında uzman ve deneyimli hekimlerimiz tarafından yapılmaktadır. Dilediğiniz zaman Dentetik’e başvurarak ihtiyaç duyduğunuz 20 yaş diş çekimi tedavisi için hekimlerimize danışabilirsiniz.